Po žiemos ne tik bunda gamta
2017.04.03

Po žiemos ne tik bunda gamta

Po žiemos ne tik bunda gamta, bet ir biologinis žmogaus organizmo laikrodis pamažu persiprogramuoja į pavasario režimą. Tuomet mus nelauktai pasitinka pavasarinis nuovargis: jaučiame energijos stygių, mieguistumą, fizinį ir emocinį išsekimą ir dažnai susirūpinę bėgame pas savo šeimos gydytojus ieškoti rimtos ligos. Žinoma, pasitikrinti visada reikia, tačiau to neišmatuojamo pavasarinio nuovargio priežastis gali būti ir visai paprasta – besitraukiantis žiemos tingulys mūsų organizme palieka tikrą vitaminų ir mikroelementų badą. Žiemą šviežių ir kokybiškų daržovių bei vaisių rasti būna sunku, o tai organizmas greitai pajaučia. Savo pėdsakus mūsų organizmo gynybinėje sistemoje, t. y. imunitete, taip pat palieka ir per visą šaltojo meto laikotarpį išgyventi virusiniai susirgimai, peršalimai, liūdna nuotaika, kiti negalavimai. Todėl labai svarbi yra tinkama mityba, kuri ne tik stiprina žmogaus imuninę sistemą, bet ir aprūpina organizmą reikiamu energijos kiekiu bei išlaiko jį visą dieną.  Labai svarbu rinktis kompleksinius angliavandenius – jų gausu neskaldytų grūdų duonoje, košėse, lęšiuose, ankštinėse ir krakmolingose daržovėse, nes jie įsisavinami palaipsniui ir yra nuolatinis energijos šaltinis organizmui bei smegenims. Taip pat labai svarbu vartoti pakankamai skysčių (6–8 stiklinės per dieną), nes nuovargis yra vienas lengvos dehidratacijos simptomų. Sveikatingumo palaikymą lemia ne tik mityba, bet ir mankštos, sportas, limfodrenažinis masažas. Būtinas aktyvus judėjimas, stimuliuojantis širdies ir plaučių veiklą, kad į kraujotaką ir audinius patektų daugiau deguonies. Vitaminai, nepaisant kai kurių tvirtinimų, nesuteikia energijos, tačiau jie pagerina medžiagų įsisavinimo procesus, kurių metu ir gaunama reikalinga energija. Ypač pavasarį jaučiamas vitamino D trūkumas, nes žiemą labai stinga natūralios šviesos – mūsų taip mylimos saulės. Rekomenduotume pasitikrinti vitamino D kiekį kraujyje, įsitikinti, ar dar normos ribose. Taip pat nuovargiui šalinti svarbi geležis, kurios gausu raudonoje mėsoje, ankštiniuose augaluose, žaliose daržovėse, kiaušiniuose, džiovintuose vaisiuose, riešutuose, neperdirbtuose grūduose. O vitamino C atsargos yra sukauptos lietuviškoje bulvėje iš karto po lupena. Tam tikru būdu pagaminti patiekalai iš bulvių su lupena pavasarį paįvairins sveikesnį maisto racioną.